ING BeleggersBarometer op hoogste stand in ruim drie jaar

0

De ING BeleggersBarometer komt in juni op 145. De index stond voor het laatst zo hoog in januari 2018 en is gestegen doordat twee derde van de beleggers verwacht dat de economische situatie in Nederland in de komende drie maanden zal verbeteren.

Bob Homan (foto), hoofd ING Investment Office: “De beleggers zijn positief over de huidige ontwikkeling van hun beleggingsportefeuille en over de verwachting voor de nabije toekomst. Zij verwachten dat de AEX in september nog steeds op de huidige stand (726) zal staan. Bij de technologieaandelen verwacht men het meeste rendement van ASML, gevolgd door Amazon. De meeste beleggers (82%) merken dat de prijzen stijgen. Zij zijn verdeeld over hoe zij moeten reageren op de prijsstijgingen en of zij gecompenseerd zullen worden voor de komende inflatie.”

Waarde stijgt

Drie kwart van de beleggers zag de waarde van de eigen beleggingsportefeuille stijgen en twee derde verwacht ook de komende maanden een waardestijging. Homan: “Het percentage beleggers dat een daling van de waarde van hun portefeuille verwacht, is van 9 naar 7% gezakt. Ik kan me niet herinneren eerder zo’n laag percentage te hebben gezien. Vaak neemt het aantal beleggers dat een daling van de beleggingsportefeuille verwacht, na een periode van flink stijgende koersen zoals nu, wat toe.”

Minder risicovol

De mening van de beleggers over beleggen in (minder) risicovolle sectoren is niet veranderd ten opzichte van mei. Bijna de helft van de beleggers vindt het een goede tijd om te beleggen in minder risicovolle sectoren. Drie op de tien vinden het een goede tijd om in risicovolle sectoren te beleggen. Het aantal beleggers dat het een goede tijd vindt om te beleggen in obligaties is de afgelopen maand licht gedaald (23% versus 28%).

Beleggen in cryptomunten

Homan: “Een ruime helft van de beleggers vindt beleggen in cryptomunten complete flauwekul waar zij zich niet aan wagen. Een kleine helft vindt het wel interessant. Daarvan belegt een klein deel in crypto’s, omdat ze er echt in geloven, de rest omdat ze mee willen doen als er geld te verdienen valt.”

Weinig overstappers

“Beleggers stappen maar zelden over naar een andere broker (6%) en een kwart is zelfs nog nooit overgestapt, maar ten opzichte van een jaar geleden (12%) vergelijken beleggers de aanbieders wel vaker (20%). De redenen om bij dezelfde aanbieder te blijven zijn vooral: te veel gedoe, kosten en de kwaliteit van het platform van de huidige aanbieder. De reden om wel te willen overstappen is vooral de hoogte van de kosten”, zegt Homan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.