ING BeleggersBarometer: na dieptepunt weer een stijging van vertrouwen

0

Vorige maand beleefde de ING BeleggersBarometer met een index van 56 een dieptepunt in zijn 20-jarig bestaan. Deze maand stijgt de index weer en komt uit op 70. Bob Homan (foto), hoofd ING Investment Office: “De stijging is vooral te danken aan een iets minder pessimistisch oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille in de afgelopen maand, dit vertaalt zich ook in een positiever beeld van de waarde daarvan in de komende drie maanden. Bovendien is het vertrouwen in de economische situatie in Nederland iets minder negatief dan een maand geleden en hetzelfde geldt voor de eigen financiële situatie.”

De beleggers zijn ook minder negatief in hun verwachting wat de AEX de komende drie maanden zal doen. Vorige maand verwachtte 59% van de beleggers nog een daling, nu is dat nog 49%. Deze maand voorspellen ze dat de AEX in februari 2023 op 654 zal staan. Dit is hoger dan de voorspelling van 629 die men vorige maand deed voor januari 2023. De voorspelling die beleggers in augustus deden voor deze maand (724) komt niet overeen met de daadwerkelijke AEX deze maand. De AEX schommelde tijdens de onderzoeksperiode tussen de 661 en 702. Homan: “Zeker in markten waarin geen trendmatige beweging omhoog zit, nemen veel beleggers de huidige AEX-stand als hun voorspelling voor over drie maanden.”

Rendement

De afgelopen maand hebben minder beleggers verlies geleden dan in oktober (31% vs. 48%). Een derde heeft de afgelopen maand winst gemaakt. De gemiddelde winst was 5,7%. Homan: “De beurzen, en vooral die in Europa, zitten de afgelopen maand weer flink in de lift. De AEX is ruim 10% hersteld vanaf het dieptepunt, de Duitse Dax-index zelfs bijna 20%. Beiden verliezen hiermee dit jaar wel nog steeds zo’n 10%.”

Beleggingsvisie 2023

Zoals ieder jaar publiceren de experts van het ING Investment Office de beleggingsvisie. Ook dit jaar schetsen zij de grootste kansen en risico’s voor beleggers in 2023. Kansen liggen in obligaties, energieaandelen en, in de loop van het jaar, technologieaandelen. Als risico’s zien ze een groter dan verwachte krimp van de economie, nadelige gevolgen van de sterk gestegen rente, een voortdurende energiecrisis in Europa en geopolitieke conflicten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.