Het kabinet-Schoof kondigt in het regeerprogramma en de Miljoenennota diverse maatregelen aan om meer nieuwe woningen te realiseren en de bestaande woningen beter te benutten.
Dat schrijft Sander Burgers, Econoom Nederlandse woningmarkt bij ING Research. “Deze maatregelen zullen bijdragen aan het terugdringen van het woningtekort. Voor de gestelde doelen, zoals jaarlijks 100.000 nieuwe woningen realiseren, zullen ze niet voldoende zijn. Om de woningmarkt structureel in balans te brengen, zijn meer structurele hervormingen nodig.”
Woningtekort terugdringen via nieuwbouw en betere benutting
“Het kabinet maakt van het terugdringen van het woningtekort een topprioriteit. In het regeerprogramma en de Miljoenennota 2025 staat uitgewerkt hoe het kabinet dat wil bereiken. Zo wil het kabinet het woningaanbod vergroten door jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren en de bestaande woningvoorraad beter te benutten. Tegelijkertijd wil het kabinet de vraag naar woningen afremmen door de bevolkingstoename als gevolg van migratie flink te beperken.”
Waarschijnlijk niet voldoende
“Al met al valt het te bezien of het aangekondigde beleid voldoende zal zijn om richting het einde van deze kabinetsperiode het woningtekort substantieel terug te dringen. We verwachten dat het kabinetsdoel om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiserenop de korte termijn niet wordt behaald en dat het woningtekort zelfs verder oploopt. Dat is het kabinet overigens niet echt aan te rekenen, want op korte termijn (binnen 2 jaar) is nieuwbouw nauwelijks met maatregelen te beïnvloeden. De meeste maatregelen om meer nieuwbouw te realiseren zullen pas op de middellange termijn (2 tot 5 jaar) effect hebben. Daarnaast is het maar de vraag of de maatregelen de belemmeringen voldoende wegnemen om de nieuwbouwdoelen te halen. Ook op middellange termijn (tegen het einde van de kabinetsperiode) lijkt ons de kans dat het nieuwbouwdoel gehaald gaat worden klein. Op lange termijn (na 5 jaar) lijkt dat ons realistischer. Kansrijker om op kortere termijn het woningtekort terug te dringen zijn de maatregelen om de bestaande voorraad beter te benutten.”
Lees hier het hele rapport van Sander Burgers
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.