Informeer ondernemer over RI&E-boete

0

Met een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) brengen ondernemingen in kaart welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s werknemers op de werkvloer lopen. Het adviseren over gezondheids- en veiligheidsrisico’s past volgens Adfiz goed binnen een risicomanagementgerichte benadering van de zakelijke klant.

Minder dan de helft van alle bedrijven in Nederland beschikt over een RI&E, terwijl alle ondernemers met personeel in dienst al sinds 1994 verplicht zijn om er een te hebben. Hierbij gelden aparte regels voor personeel dat uitzendkracht, vrijwilliger of stagiair is. Met een goede RI&E kan bijvoorbeeld uitval van medewerkers worden voorkomen, wat weer een positieve uitwerking heeft op de verzuimkosten en de bedrijfscontinuïteit. Eind juli maakte het ministerie van SZW bekend de boetes voor het ontbreken van een deugdelijke RI&E per direct fors te verhogen.

Adfiz: “De boetes voor het niet hebben van de verplichte RI&E zijn fors verhoogd en controle daarop geïntensiveerd. Dit kan de adviseur gebruiken als startpunt voor een goed adviesgesprek met de ondernemer over gezondheid- en veiligheidsrisico’s. Met de RI&E breng je in kaart welke fysieke, psychosociale en veiligheidsrisico’s de medewerkers van je klant lopen en hoe die te voorkomen of op te lossen, en waar nodig te verzekeren.”

Dossier Risico-inventarisatie & -evaluatie

Tijdens de Week van de RI&E (17-21 juni 2019) noemde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de financieel adviseur een belangrijke partner om dit thema – als onderdeel van een brede risicomanagementaanpak – bij werkgevers onder de aandacht te brengen. Ook Adfiz gaf aan het onderwerp RI&E goed te vinden passen binnen een risicomanagementgerichte benadering van de zakelijke klant. Om die reden lanceerde de brancheorganisatie tijdens de Week van de RI&W het Dossier Risico-inventarisatie & -evaluatie, als onderdeel van het in 2018 geïntroduceerde kennisdossier Risicomanagement.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.