Op een speciale informatiepagina beantwoorden de experts van het Verbond van Verzekeraars een aantal veel gestelde vragen over de vraagcombinatie fatbikes en verzekeren. Alleen een fatbike die voldoet aan de kenmerken van een elektrische fiets valt onder de dekking van de AVP.
Dat is ook meteen het eerste antwoord met een ‘let op!’. Omdat een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) niet verplicht is, heeft niet iedereen zo’n verzekering.
Daarnaast zijn de kernmerken van een elektrische fiets volgens het verbond van Verzekeraars een trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur en een elektromotor met een vermogen van maximaal 250 watt. “Een opgevoerde fatbike voldoet dus niet aan de kenmerken van een elektrische fiets en valt daardoor niet meer onder de categorie ‘gewone fiets’. Dus als je met een opgevoerde fatbike een ongeluk krijgt, ben je niet verzekerd. De schade moet je dan zelf betalen, ook de schade die je toebrengt aan een ander. Helaas zijn er al praktijkvoorbeelden van aanrijdingen die zijn veroorzaakt door 12- en 13- jarige fatbikebestuurders die schade hebben veroorzaakt waarbij het slachtoffer zwaar letsel heeft opgelopen. Die kosten kunnen hoog oplopen, waardoor mensen in grote financiële problemen kunnen komen of zelfs failliet kunnen gaan.
Ook een fatbike die niet meer is opgevoerd, maar dat wel was toen het ongeluk gebeurde, wordt gezien als opgevoerd. Dat betekent dat hij niet valt onder de categorie ‘gewone fiets’ en dus niet is verzekerd onder de AVP”, schrijft het Verbond.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.