‘Te weinig informatie over impact studieschuld’

0

Klanten met een studieschuld en/of een private autolease worden niet voldoende geïnformeerd over de gevolgen hiervan bij afsluiten van een hypotheek.

Dit stelt De Hypotheekshop in zijn wekelijkse nieuwsbrief. “Dit zijn twee van de meest voorkomende financiële verplichtingen van huizenkopers of oversluiters. Beide verplichtingen hebben gemeen dat consumenten bij het afsluiten niet goed worden voorgelicht over de mogelijke toekomstige gevolgen bij het aangaan van een hypotheek.”

VVD-motie

Aanleiding voor het artikel van De Hypotheekshop was een deze in de Tweede Kamer behandelde motie van de VVD: ‘Studieleningen moeten niet onevenredig zwaar meetellen bij het aangaan van een hypotheek.’ “De regel is dat een studieschuld uit het oude stelsel van studiefinanciering (voor studenten die voor september 2015 zijn begonnen aan een opleiding in het hoger onderwijs) voor 0,75% per maand meetelt bij het bepalen van iemands maximale hypotheeklasten. Door de lage rente van de laatste jaren zou een percentage van 0,6% momenteel echter reëler zijn. Ook zou er voor kunnen worden gekozen om voortaan te toetsen met de werkelijke maandlasten uit een studieschuld, hoewel er wel om de vijf jaar renteherziening plaatsvindt”, aldus de hypotheekketen.

Niet goed voorgelicht

Bij zowel studieleningen als private lease worden volgens De Hypotheekshop consumenten bij het afsluiten niet goed voorgelicht over de mogelijke toekomstige gevolgen bij het aangaan van een hypotheek. Grofweg kun je stellen dat bij het vaststellen van de maximale hypotheek voor iemand met een studiegeld, ongeveer de hoogte van die studieschuld in mindering wordt gebracht.

Lees hier het hele artikel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.