Inflatie daalt naar 0,2% in september

0

Consumentengoederen en -diensten waren in september 0,2% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus was de inflatie 3,0%.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Daarnaast geeft de CPI ook inzicht in de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van de vorige maand. De prijzen daalden in september 2023 met 0,4% ten opzichte van augustus 2023.

Energie

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Het CBS maakt naast het algemene inflatiecijfer ook elke maand het inflatiecijfer bekend waar de prijsontwikkelingen van energie en motorbrandstoffen zijn uitgehaald. In september was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen 5,5%. In augustus was dat 6,4%. Vooral de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) zorgde voor een daling van de inflatie. In september was energie ruim 57% goedkoper dan in september vorig jaar. In augustus waren de prijzen bijna 47% lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Prijsontwikkeling

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen in de CPI fors toe. Mede daardoor werd er in die periode een hele hoge inflatie gemeten. De prijzen van energie in de CPI zijn nu een stuk lager dan in 2022. Omdat de inflatie wordt gemeten als de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, valt de inflatie nu lager uit.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.