InFinance ondernemerspanel beantwoordt uw ondernemersvragen

0

Net als uw collega-ondernemers bent u altijd aan het leren en doorontwikkelen. Logisch dat u dan weleens vragen heeft waar u niet meteen een antwoord op weet. Die vragen staan centraal in de nieuwe InFinance-rubriek Ondernemersvragen. De vraag van deze maand is: ‘Snelle groei financieren met vreemde middelen. Is dat slim?’ Peter van Duren, partner bij BrainsLab, geeft het antwoord.

Vreemd vermogen aantrekken; veel ondernemers zijn er huiverig voor. Schulden worden ervaren als onplezierig en geven druk. Er zijn misverstanden over de voor- en met name de nadelen van het aantrekken van vreemd vermogen. Wat zijn de risico’s die in je nadeel werken, op welk moment versnelt het juist de groei en in welke situatie werkt het juist enorm in je voordeel. Om uw bedrijf snel te laten groeien kunt u meer gaan investeren. De hoeveelheid klanten en daarmee ook werk nemen toe. Hiervoor zijn extra middelen en ook mensen nodig.

Lening

Wat is dan wel het juiste moment voor het aangaan van een lening? Want dat je geld nodig hebt om te ondernemen, dat weet je als ondernemer. Een bedrijf dat diensten aanbiedt, heeft in het algemeen wellicht minder kosten, waardoor er minder behoefte aan vreemd vermogen is. Maar wellicht merk je dat je vastloopt qua IT-mogelijkheden, en wil je je automatiseringssystemen eens flink moderniseren zodat je efficiënter en sneller kunt werken. Of wellicht heb je een afdeling die nog in de kinderschoenen staat, en die je wilt ontwikkelen tot een serieus onderdeel binnen je bedrijf.

Ontstane tekorten

Helaas wenden ondernemers vaak vreemd vermogen aan als opvulling van ontstane tekorten, terwijl in deze situatie de voorwaarden ongunstig en de kosten hoog zijn. Een geldverstrekker zal vaak afzien van het risico dat het verstrekken van dergelijke lening met zich meebrengt. In al deze situaties kún je natuurlijk je eigen vermogen aanwenden. Maar je kunt ook overwegen om hiervoor vermogen van buitenaf aan te trekken: geld lenen. De vraag blijft waar wil je in investeren en waarom. In dit artikel gaan we dieper op twee situaties in.
Lees hier het artikel in de nieuwste e-InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.