Independer: ‘Gemiddeld leenbedrag stijgt fors’

0

Voor grote uitgaven wordt veel vaker geld geleend. Het gewenste gemiddelde leenbedrag stijgt naar 15.540 euro, dat is 8% meer dan een jaar eerder. Een leenverzoek voor een auto kwam het vaakst voor, gevolgd door extra financiële ruimte en verbouwing van het huis. Dit blijkt uit het leenonderzoek van Independer, waarvoor tienduizenden aanvragen zijn geanalyseerd.

Guido Rodenburg (foto), expert geld lenen van Independer: “Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volkje, maar als we dan geld lenen dan doen we dat vooral voor de grote uitgaven. Maar liefst 38% van de aanvragen wordt gedaan voor een auto. Daarna vraagt 27% een lening aan om meer financiële ruimte te creëren. Ook het gemiddelde leenbedrag om meer ruimte te creëren in de financiële huishouding stijgt fors. Dat was in 2022 nog 10.150 euro, nu is het bedrag gestegen naar gemiddeld 11.500. Het verbouwen van de woning maakt de top 3 leendoelen compleet: 15% van de leenaanvragen is hiervoor bedoeld.”

Krap bij kas

“Veel Nederlanders zitten anno 2023 kennelijk krap bij kas, waardoor er nu vaak een lening wordt aangevraagd om meer financiële ruimte te creëren”, zegt Rodenburg. “Het is goed om erbij stil te staan dat een lening niet de oplossing is voor financiële problemen. Meestal wordt een lening in deze situaties dan ook afgewezen. Je moet de lasten van de lening immers kunnen dragen.”

Auto duurder, leenbedrag stijgt mee

Ook blijft een lening om de aanschaf van een auto mee te financieren onverminderd populair. Rodenburg: “Gemiddeld willen we 15.718 euro lenen voor een auto. “Dat geld zal vooral hard nodig zijn voor een nieuwe auto, aangezien die de afgelopen tijd flink duurder zijn geworden, vanwege hogere loonkosten en duurdere grondstoffen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.