Independer claimt execution only succes

0

Independer meldt in vier jaar bijna een verviervoudiging van het aantal mensen dat via haar vergelijkingssite een execution only hypotheek heeft aangevraagd. Maar Domeinmanager Hypotheken Marga Lankreijer wil desgevraagd geen aantallen noemen: “het is een flink aantal mensen”.

Het kan dus om tientallen of enkele honderden aanvragen gaan, waarmee de berichtgeving meer promotioneel lijkt ingestoken. De nadruk ligt namelijk vooral op de besparing die een adviesloze hypotheek kan opleveren. “Met de keuze voor een execution only-traject (EO) besparen mensen fors op de kosten van een traditionele hypotheekadviseur, waarvoor je gemiddeld 2.500 euro betaalt”, aldus Lankreijer.

Vooral starters in de leeftijd 20 tot 40 jaar

Volgens haar neemt de populariteit van de ‘doe-het-zelf-hypotheek’ in rap tempo toe en zet de stijgende trend ook dit jaar door. “Vanaf 2017 zagen we jaarlijks in het eerste kwartaal gemiddeld bijna een verdubbeling van het aantal mensen dat koos voor een EO-hypotheek. Vorig jaar was uitzonderlijk omdat door corona en de stijgende hypotheekrente meer hypotheken werden afgesloten dan gewoonlijk. Maar ook dit jaar zien we de populariteit nog steeds toenemen. Vooral starters op de woningmarkt in de leeftijd van 20 tot 40 jaar kiezen steeds vaker voor een hypotheektraject zonder adviseur. In 2017 was deze leeftijd gemiddeld 36 jaar, dit jaar ligt dit op 31 jaar.”

85% komt door kennistoets

De AFM stelt een kennistoets verplicht bij de keuze voor een EO-traject. Lankreijer: “Sommige partijen bieden meerdere herkansingen als je de toets niet goed maakt. Bij ons moet je hem in één keer goed maken. Maar liefst 85% van de mensen die de kennistoets maken legt deze succesvol af.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.