Inbrekers komen vaak terug

0

Na een woninginbraken krijgt 20% van de slachtoffers binnen een jaar opnieuw het inbrekersgilde op bezoek. Dat blijkt uit een analyses van het CBS in de Veiligheidsmonitor 2017. In niet-stedelijke gemeenten was 16% van de inbraakslachtoffers herhaald slachtoffer, in zeer sterk stedelijke gemeenten was dit 28%.

In 2017 gaf twee procent van de bevolking aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer zijn geweest van woninginbraak of een poging daartoe. Dit zijn naar schatting ongeveer 287.000 personen. De meeste slachtoffers kregen in de vakantiemaanden juli, augustus of in de feestmaand december met inbrekers te maken. De minste slachtoffers waren er in januari.

Rolluiken en alarm

Ruim drie kwart van de slachtoffers kreeg één keer te maken met (poging tot) woninginbraak, 15% twee keer en 7% drie keer of vaker. Een kwart van de mensen waarbij vaker werd ingebroken heeft een alarminstallatie, tegen 18% van de eenmalige slachtoffers en 13% van de mensen die in het afgelopen jaar geen ervaring met woninginbraak hebben gehad. Bovendien bezitten herhaalde slachtoffers iets vaker rolluiken. Kennelijk voor inbrekers kenmerken dat er iets te halen valt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.