Inbraakkans explodeert tijdens jaarwisseling

0

Uit de InbraakBarometer van Interpolis blijkt dat de kans op een inbraak tijdens oud en nieuw landelijk met 74% toeneemt in vergelijking met de dagen ervoor. Opmerkelijk is dat het aantal inbraken in de provincie Drenthe juist met 45% daalt tijdens de jaarwisseling.

Hiervoor heeft Interpolis de jaarwisselingen van 2018 tot en met 2023 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de kans op inbraken tijdens de jaarwisseling in Noord-Holland opvallend hoog is. Daar is sprake van een relatieve toename van maar liefst 123%. Zeeland volgt direct daarna met een stijging van 119%. Drenthe is de enige provincie waar niet alleen een sterke toename van het risico uitblijft, maar waar het risico zelfs afneemt.

November positieve recordmaand

In december nam het aantal inbraken al met ongeveer 59% toe, met de kerstdagen als hoogtepunt. In november was het aantal woninginbraken juist opvallend laag. Volgens Interpolis zelfs het laagste ooit voor die maand.

Mireille van den Boom, verantwoordelijk voor Veilig Wonen bij Interpolis: “Het aantal inbraken neemt de afgelopen jaren af, ook tijdens de feestdagen. Desondanks is een gemiddelde toename van 74% reden genoeg om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ben je niet thuis tijdens oud en nieuw? Doe alsof je wel thuis bent door wat lichten te laten branden, halfvolle glazen op tafel te laten staan en de gordijnen open te laten. Sluit ramen en deuren goed af. Niet alleen om de kans op inbraken te verkleinen, maar ook om te voorkomen dat mensen vuurwerk door je raam naar binnen schieten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.