InbraakBarometer geeft inbraakrisico weer

0

Interpolis heeft een zelflerend algoritme ontwikkeld dat met input van verschillende openbare databronnen de dagelijkse kans op inbraken in een postcodegebied kan voorspellen. De InbraakBarometer die volgens dit algoritme werkt is voor iedereen gratis te raadplegen.

De InbraakBarometer analyseert iedere dag data zoals inbraakfrequentie, seizoenspatronen, leeftijdsopbouw en gezinssamenstelling. Op die manier kan iedereen in één oogopslag zien hoe groot de kans op een inbraak is in zijn buurt. De InbraakBarometer is ook te raadplegen via de SlimThuis app van Interpolis.

Na inbraak alert blijven

Volgens Jan-Willem Blank, data-analist bij Interpolis, toont de InbraakBarometer aan dat inbraken altijd in golfbewegingen gaan. “Als er één inbraak is geweest in een wijk, dan volgen er vaak meer. Een gemiddelde inbraakgolf bestaat uit vijf inbraken. Zodra de InbraakBarometer aangeeft dat er een verhoogd risico is, of je weet dat er is ingebroken in jouw wijk, is het zinvol om extra preventiemaatregelen te nemen.”

Tijdens de donkere maanden, december en januari, is het inbraakrisico het grootst. In juni wordt er het minste ingebroken. Vrijdagen zijn het populairst bij inbrekers. Op dinsdagen is het risico het minst hoog. Ook ziet Interpolis dat er rondom schoolvakanties een piek aan inbraken is en dan met name in de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie. Opvallend is dat in het zuiden van Nederland het inbraakrisico groter is tijdens de vakanties dan in de rest van Nederland. De inbraakkans kan dan tot bijna 50% hoger zijn dan in andere gebieden van het land. De schade na een inbraak is gemiddeld 5.100 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.