In juni eerste bijzonder PE-examen

0

Een financieel adviseur die in een Wft-PE-periode niet het PE-examen voor zijn adviesbevoegdheid behaalt, verliest deze. Het ‘bijzonder PE-examen’ stelt de adviseur echter in staat de verloren bevoegdheid terug te krijgen. In juni 2019 wordt het eerste bijzonder PE-examen afgenomen.

De eerste PE-periode loopt tot en met 31 maart 2019. Iedereen die zijn huidige adviesbevoegdheid wil behouden, moet dus vóór 1 april 2019 het betreffende PE-examen met goed gevolg hebben afgelegd. Na die datum kan een vervallen adviesbevoegdheid worden hersteld door deel te nemen aan het bijzonder PE-examen. Die examens worden – na de eerste mogelijkheid in juni 2019 – eens per vier maanden afgenomen.

Duur examen

Een bijzonder examen bestaat uit vragen over recente ontwikkelingen met betrekking tot de voorschreven eind- en toetstermen, aangevuld met een casus over generieke vaardigheden en competenties die voor de desbetreffende beroepskwalificatie relevant zijn. Voor het bijzonder examen gelden per beroepskwalificatie eigen eind- en toetstermen. Inhoudelijk wijken de bijzondere PE-examen af van de ‘gewone’ examens. Ze worden namelijk samengesteld uit zowel de PE-examens van de vorige PE-periode, als de PE-examens van de nieuwe periode. Ook zal de adviseur voor het afleggen van het nieuwe examen dieper in de buidel moeten tasten.

Internetconsultatie

Het ministerie van Financiën heeft een internetconsultatie opengesteld waarin de nieuwe eind- en toetstermen voor het bijzonder PE-examen als bijlage zijn opgenomen. De consultatie betreft een wijziging van de Regeling eindtermen en toetstermen examens financiële dienstverlening Wft in verband met de genoemde afname van bijzondere examens en enkele technische wijzigingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.