In EU is NL koploper prijsstijging koopwoning

0

Nederland behoort tot de top-5 van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen. Gemiddeld werden nieuwbouw- en bestaande koopwoningen binnen de EU jaar-op-jaar 4% duurder, terwijl de stijging in Nederland met 8,2% ongeveer twee keer zo hoog was.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster over het eerste kwartaal van 2019. In de vergelijking met de EU staat Nederland op plaats vier. In Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië stegen de prijzen van nieuwbouw- en bestaande koopwoningen nog meer.

Nieuwbouw 10% duurder

Sinds eind 2013 werden bestaande koopwoningen in Nederland elk jaar duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen is deze trend een jaar later ingezet. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen. In het eerste kwartaal van 2019 waren nieuwbouwkoopwoningen ongeveer 10% duurder dan een jaar eerder. Bestaande koopwoningen werden in diezelfde periode ongeveer 8% duurder.

Het aandeel van nieuwbouwkoopwoningen in de totale koopsom van alle verkochte woningen in Nederland was in het eerste kwartaal ruim 12%. Dat is wel een lichte afname ten opzichte van 2018, toen het aandeel van de nieuwbouwkoopwoningen bijna 14% was.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.