In deze gemeente dalen de huizenprijzen niet

0

In slechts één Nederlandse gemeente zijn de huizenprijzen blijven stijgen. In alle anderen gemeenten zijn de huizenprijzen in de periode april 2022 en april 2023 gedaald, blijkt uit de nieuwe woningmarktanalyse van Ortec Finance.

Zeeland is de provincie waar de huizenprijzen gedurende de meetperiode het minst daalden. In april waren huizen daar gemiddeld 1,88% goedkoper dan een jaar eerder. De grootste daling werd genoteerd in de provincie Utrecht, waar de gemiddelde huizenprijs in april 8,15% onder het niveau van april 2022 lag. In de gemeente Utrecht was de daling met 10,86% zelfs 2,5 procentpunt groter dan het gemiddelde van de provincie.

Slechts één Nederlandse gemeente schreef positieve cijfers: in Eemsdelta (Appingedam, Delfzijl en Loppersum) stegen de huizenprijzen volgens de analyse van Ortec Finance met 1,21% ten opzichte van vorig jaar.

Prijsontwikkeling

Ook de Nederlandse woningmarkt als geheel zag er in april compleet anders uit dan een jaar eerder. Zo daalde de gemiddelde huizenprijs 5,03% op jaarbasis. Een groot verschil met april 2022, toen Ortec Finance nog een stijging op jaarbasis rapporteerde van 18,5%. Op dat moment lag de gemiddelde huizenprijs 0,8% hoger dan de maand ervoor, maart 2022. Dit jaar liet april een kleine prijsdaling van 0,5% zien ten opzichte van maart.

Minder huizen verkocht

Ortec Finance telde in april iets minder dan 13.000 woningtransacties. Vergeleken met zowel de voorgaande maand als een jaar eerder is dat 2.000 verkochte huizen minder. Het is niet de eerste keer dit jaar dat er minder transacties waren dan gebruikelijk: ook in februari werden er aanzienlijk minder woningen verkocht dan normaal voor die maand.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.