In 2022 fors meer consumptief geleend

0

Het aantal leenaanvragen is in 2022 met bijna 18% gestegen, blijkt uit het Leenonderzoek van Independer. Het gewenste gemiddelde leenbedrag is 14.330 euro en werd het vaakst aangevraagd voor de financiering van een auto. Op twee staat de verbouwing en op drie het aflossen van andere leningen.

Voor het onderzoek heeft de vergelijkingssite enkele tienduizenden aanvragen geanalyseerd. Een aanvraag is nog geen definitief toegekende lening.

Independer zag het aantal aanvragen voor een autolening vorig jaar met 32,6% fors toenemen. Gemiddeld werd er 14.156 euro geleend voor een auto. Het aantal aanvragen voor een verbouwing van de woning steeg met 33,7%. Gemiddeld werd er 16.945 euro geleend voor die verbouwing. “Veel huizenbezitters kiezen voor het verduurzamen van de woning. Hierbij spelen natuurlijk ook de gestegen energiekosten een belangrijke rol”, aldus Guido Rodenburg, expert geld lenen van Independer. Inmiddels ligt ook de rente op consumptieve leningen een stuk hoger dan vorig jaar.

De drie provincies waar gemiddeld de laagste leenbedragen werden aangevraagd zijn Drenthe, Limburg en Groningen. In Groningen werd van alle provincies gemiddeld het laagste leenbedrag aangevraagd: 14.296 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.