In 2021 ‘slechts’ 585 miljoen spaarrente bijgeschreven

0

In 2021 werd er door Nederlandse huishoudens opnieuw flink gespaard. Het totale tegoed op betaal- en spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens is vorig jaar met 38,2 miljard euro toegenomen tot een totaal van 528,6 miljard. Deze toename is wel kleiner dan in 2020, blijkt uit cijfers van DNB.

In het jaar dat de COVID-19-pandemie aanving schreven huishoudens bijna 42,6 miljard euro op hun bankrekeningen bij. Niet alleen de aanhoudend lage rente en stijgende aandelenkoersen remden de groeiende inleg van geld op de bankrekeningen, vanaf de versoepeling van de contactbeperkende maatregelen in maart 2021 steeg tevens de consumptie. Later in het jaar nam ook het reëel beschikbaar inkomen af door stijgende prijzen.

Gemiddeld werd er in 2021 maandelijks 1,1 miljard euro netto ingelegd. In 2020 bedroeg de gemiddelde maandelijkse inleg nog 1,8 miljard euro en in 2019 was dat 923 miljoen euro.

Veel geld op lopende rekening

Met name op betaalrekeningen werd in 2021 netto veel ingelegd. Eind 2021 stond er 24,3 miljard euro meer op de betaalrekeningen van Nederlandse huishoudens dan aan het begin van 2021. Op spaarrekeningen werd vorig jaar 13,4 miljard euro netto ingelegd, terwijl dat in 2020 nog 22 miljard euro was.

Vanwege de aanhoudend lage rente die momenteel wordt ontvangen op spaargeld (en in sommige gevallen moet worden betaald) loont het kennelijk minder om geld van de betaalrekening over te hevelen naar de spaarrekening. Met een gemiddeld rentepercentage van slechts 0,01% was het totaal aan bijgeschreven rente in 2021 ‘slechts’ 585 miljoen euro. Dat was in het afgelopen decennium niet eerder zo laag. Daarnaast verwacht DNB dat ook de aantrekkelijkheid van alternatieven, zoals woninginvesteringen en beleggingen in effecten, tot een rem op de inleg van spaargeld op bankrekeningen hebben geleid

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.