In 2021 hoge doorstroom door nieuwbouw

0

In Nederland werden in 2021 ruim 50.000 nieuwbouwwoningen betrokken. Dat zette een verhuisketen in gang waardoor in dat jaar ruim 120.000 woningen vrijkwamen die opnieuw bewoond werden. Dit blijkt uit het dashboard Verhuisketens in Nederland van het CBS.

Een verhuisketen als gevolg van nieuwbouw (huur- en koopwoningen) bestaat uit meerdere schakels. De eerste schakel omvat de woningen die de nieuwbouwbewoners achterlaten. In 2021 waren dat er 56.000, dus meer dan het aantal bewoonde nieuwbouwwoningen. Dat is onder meer te verklaren doordat twee mensen die gaan samenwonen beide een woning achterlaten.

Na de eerste schakel komen bij elke volgende stap minder woningen vrij. Dit is volgens het CBS te verklaren doordat per schakel ongeveer de helft van de huishoudens bestaat uit starters op de woningmarkt. De achtergebleven woningen blijven dan nog bewoond door bijvoorbeeld ouder(s) of ex-partner. De langste verhuisketen ontstaat volgens het CBS door vrijstaande woningen, twee-onder-één-kappers en hoekwoningen.

In het dashboard Verhuisketens wordt gekeken naar verhuisketens die gestart worden door nieuwbouw, transformatie, emigratie of sterfte. De verhuisketen eindigt zodra er na verhuizing nog iemand blijft wonen in de achtergelaten woning. Andere redenen waarom de verhuisketen stopt zijn sloop van de woning of bewoning door een huishouden van buiten Nederland. In dat geval wordt er geen woning in Nederland achtergelaten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.