In 17 jaar tijd verdubbeling zorgpremie

0

Zorgverzekeraar DSW kondigde vandaag aan dat de premie voor de basisverzekering in 2023 met 9,75 euro per maand omhoog gaat naar 137,50 euro per maand. Op basis van deze prijsstijging van 7,6% becijferde Independer dat sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, de zorgpremie vrijwel is verdubbeld.

De nominale premie was bij de introductie van de basisverzekering in 2006 op jaarbasis 851 euro. Bij DSW gaan verzekerden in 2023 op jaarbasis 1.650 euro betalen. Bijna een verdubbeling en een stijging die ver boven het inflatiecijfer ligt, stelt Independer vast. En daar blijft het niet bij, gemiddeld ontvangen verzekerden volgend jaar ook 64 euro minder collectiviteitskorting, zegt Independer zorgexpert Mirjam Prins. “In 2023 vervalt de collectiviteitskorting. Uit onze berekeningen blijkt dat dit gemiddeld om een korting van 64 euro per jaar gaat. Met uitschieters waarbij de korting oploopt tot 92 euro. Dit komt dus nog bovenop de gestegen zorgpremie en ruim twee op de drie Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. De zorgtoeslag gaat volgend jaar wel fors omhoog met maximaal 412 euro, ofwel 34 euro per maand. Maar die forse stijging is wel eenmalig. De toeslag wordt nu vooral gebruikt als middel om geld voor koopkracht verlichting bij lage (midden) inkomens te krijgen.”

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk op 12 november de nieuwe zorgpremies bekendmaken. Als reden voor de stijging noemt DSW de totale kostenstijging in de zorg, die wordt door de overheid geraamd op ruim 8%. Vooral de loonstijging werkt door. In de premie voor 2023 heeft DSW uit de reserves een bedrag van ruim 2 euro per maand verwerkt. De reservepositie van de zorgverzekeraar maakt het niet mogelijk om een hoger bedrag voor premiedemping in te zetten. Het eigen risico blijft voor DSW-verzekerden gehandhaafd op 375 euro en blijft daarmee 10 euro lager dan wettelijk is bepaald. Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken dat het eigen risico te hoog is en zijn doel voorbij schiet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.