‘Impuls voor uitkering aan onvindbare begunstigden’

0

De uitkering van levensverzekeringen aan onvindbare begunstigden – personen van wie de adresgegevens ontbreken – krijgt een belangrijke impuls. Dat is het gevolg van een wijziging in de regelgeving waardoor de betrokken levensverzekeraar bij het overlijden van een verzekerde voortaan een bericht kan ontvangen vanuit de Basisregistratie Personen (BRP). De regering heeft een voorstel daartoe aan de Tweede Kamer gestuurd.

“Het achterhalen van nabestaanden aan wie het geld toekomt, is vervolgens veel kansrijker. Onze inspanningen worden effectiever”, stelt directeur Harold Herbert (foto) van het Verbond van Verzekeraars. “Nu is het nog zo dat begunstigden van een levensverzekering soms onvindbaar zijn voor de verzekeraar, omdat ze ooit verhuisd zijn en geen adreswijziging hebben doorgegeven. Ook komt het voor dat nabestaanden geen weet hebben van het bestaan van een polis en geen contact zoeken met de verzekeraar. Als mensen wel weten of vermoeden dat er een verzekering was, maar niet weten bij welke verzekeraar, kunnen zij een beroep doen op de zoekservice levensverzekeringen die verzekeraars daarvoor in het leven hebben geroepen.

Geen claim

Herbert: “Die zoekservice is best succesvol, maar niet iedereen trekt aan de bel. En zolang er geen claim wordt ingediend, weet een verzekeraar niet dat een klant is overleden. Het is al jaren onze wens om met meer succes begunstigden te kunnen achterhalen.”

Zelf op zoek

Verzekeraars gaan nu zelf op zoek als ze vaststellen of vermoeden dat een verzekering uitgekeerd moet worden, maar nog geen claim is ontvangen. Bijvoorbeeld als de uitkeringsdatum is bereikt, maar post retour komt. Of als de verzekerde 110 jaar oud zou zijn, maar er nog geen overlijden is gemeld. De middelen om begunstigden te traceren zijn echter beperkt en voordat de verzekeraar het vermoeden van een niet geïnde claim krijgt, kan veel tijd zijn verstreken.

Helpende hand

Herbert: “Het Verbond juicht het toe dat het kabinet hier de helpende hand reikt. De belangrijkste gegevensverstrekking is een seintje bij overlijden aan de betrokken verzekeraar. Dat kan gebeuren als de verzekerde in de BRP is geregistreerd staat als verzekerde bij die verzekeraar. Indien nodig kan een levensverzekeraar vervolgens informatie van de begunstigde opvragen bij de BRP.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.