‘BKR-impact private lease te groot’

0

Veel mensen beseffen niet dat het financieren van een auto via private lease gevolgen heeft voor de hypotheek die ze kunnen krijgen. “Consumenten worden te weinig gewezen op de financiële consequenties van private lease”, zegt Pieter Jan Dekker van De Hypotheker tegen RTL Z. “Het wordt niet duidelijk verteld als ze zo’n contract afsluiten.”

Private lease is in opkomst: er werden vorig jaar 36.000 contracten afgesloten, ruim twee keer zoveel als in 2014. Dat kan volgens de autobranche in 2020 oplopen tot 100.000.

BKR

Veel mensen staan er niet bij stil dat private leasecontracten sinds 1 juli als AO (operational autolease) worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Van het leasebedrag is 65% geregistreerd als lening en 35% als servicebedrag voor onderhoud en afschrijving. Omdat ze maandelijks een vast bedrag kwijt zijn aan de auto, kunnen mensen met een private leasecontract minder geld lenen voor een huis.

Bij RTL vertelt een stel geen bouwhypotheek te kunnen krijgen door hun private leasecontract. “Je krijgt niks meer. Een lening voor een verbouwing, doorlopend krediet, alles is gelijk niet meer mogelijk als je geregistreerd staat”, vertelt de man.

Weeffout

Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) is er sprake van een weeffout in de regelgeving. “De banken rekenen met veel hogere bedragen dan de daadwerkelijke waarde van de lening”, zegt Arnold Koopmans van de VNA. “De impact is veel te groot. Bovendien loopt zo’n leasecontract drie tot vier jaar en niet gedurende de hele looptijd van een hypotheek.”

De VNA wil kijken of de strenge leennormen aangepast kunnen worden. Maar de Nederlandse Vereniging van Banken voelt daar weinig voor. Ze willen consumenten beschermen tegen overkreditering.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.