ILT onderzoekt mogelijke fraude met energielabels

0

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een onderzoek begonnen naar mogelijke fraude met honderden energielabels.

In het kader van een onderzoek naar mogelijke fraude met energielabels heeft de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (ILT-IOD) van de ILT onlangs twee woningen (één in Nederland en één in Spanje) en twee bedrijfspanden doorzocht. De eigenaar wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte met energielabels van woningen en bedrijfspanden en van het witwassen van het geld dat hiermee is verdiend. De verdachte is in Nederland aangehouden en verhoord. Inmiddels is de verdachte weer vrij, in afwachting van de resultaten van het opsporingsonderzoek. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, telefoons, computers en andere gegevensdragers. Op basis van de eerste resultaten lijkt het erop dat er honderden energielabels door de verdachte zijn afgegeven, die niet in de landelijke database EP-online staan.

Twijfels over echtheid van energielabel

Eigenaren van woningen en/of gebouwen die het energielabel niet kunnen vinden in de officiële landelijke database (EP-Online) wordt geadviseerd om eerst contact op te nemen met de energieadviseur/certficaathouder die de opname heeft uitgevoerd ten behoeve van het afgeven van het energielabel. Als er daarna redenen zijn om te vermoeden dat er mogelijk sprake is van een vervalst energielabel, dan kan dit worden gemeld aan de ILT.

Toezicht en opsporing

De ILT controleert op de aanwezigheid van een geldig energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering van woningen en utiliteitsgebouwen zoals kantoren en winkels. Commerciële advertenties voor verkoop en verhuur hiervan vallen ook onder dit toezicht. Met haar toezicht wil de inspectie bijdragen aan de bewustwording voor de energiezuinigheid van woningen en de verduurzaming van woningen stimuleren, zodat het energieverbruik afneemt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.