Illegale verhuur aangepakt

0

De maximale bestuurlijke boete bij overtreding van lokale verhuurregels gaat omhoog van 20.750 euro naar 83.000 euro bij herhaaldelijke overtredingen. Hiermee kunnen gemeenten bij overtredingen van regels rond onderverhuur van een sociale huurwoning of vakantieverhuur harder ingrijpen.

Gemeenten krijgen verder de wettelijke bevoegdheid om voor vakantieverhuur via verhuurplatforms een registratieplicht in te stellen. Dit kan indien noodzakelijk worden uitgebreid met een meldplicht en een vergunningplicht. De internetconsultatie van het wetsvoorstel dat de wijzigingen regelt, gaat vrijdag van start, schrijft minister Ollongren (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister gaat er vanuit dat de verviervoudiging van de maximale boete naar 83.000 euro ervoor zorgt dat illegale onderverhuur niet meer lucratief is.

Toeristische verhuur

De minister wil met het wetsvoorstel voor gemeenten de mogelijkheden verruimen om toeristische verhuur in goede banen te leiden. Zo kan de gemeente aanbieders van vakantieverhuur verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals AirBnB. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt. Verder kunnen gemeenten een meldplicht en een vergunningplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen en op de toeristische verhuur in wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.