Ietsje minder positief over economie

0

Volgens de Conjunctuurklok van het CBS is het conjunctuurbeeld in april opnieuw wat minder positief dan een maand eerder. In de Conjunctuurklok van half april presteren 11 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.

CBS

Meer investeringen en productie

Het consumentenvertrouwen is in maart opnieuw negatiever dan in de voorgaande maand. Het producentenvertrouwen was nagenoeg hetzelfde als in februari. Het vertrouwen van producenten ligt boven het langjarige gemiddelde, terwijl dat van consumenten iets onder dit gemiddelde ligt. Consumenten hebben in januari 0,9% meer besteed dan in januari 2018. Dit is de laagste groei sinds medio 2016.

Het volume van de goederenexport was in februari 2,0% groter dan in februari 2018. De groei is iets kleiner dan een maand eerder. In februari 2019 groeide vooral de export van transportmiddelen (o.a. schepen) en machines. Het volume van de investeringen in materiële vaste activa was in januari 4,9% groter dan in januari 2018. De groei is ook groter dan in de voorgaande maand. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 0,5% hoger dan in februari 2018. In de twee voorgaande maanden kromp de productie nog. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

CBS

Spanning op arbeidsmarkt bereikt nieuw hoogtepunt

Het aantal banen is in het vierde kwartaal van 2018 met 62.000 toegenomen tot 10,5 miljoen banen. In een jaar tijd zijn er nu 239.000 banen bijgekomen. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er ruim 800.000 banen bijgekomen. Werknemers en zelfstandigen werkten in het vierde kwartaal in totaal 3,4 miljard uur, hetzelfde aantal uur als in het voorgaande kwartaal. Het aantal openstaande vacatures steeg in het vierde kwartaal opnieuw naar een record, namelijk 264.000. Sinds het tweede kwartaal van 2018 ligt het aantal vacatures hoger dan voor de crisis.

De spanning op de arbeidsmarkt is verder toegenomen tot een nieuw hoogtepunt. In het vierde kwartaal van 2018 waren er 80 vacatures per 100 werklozen. Het vorige record dateerde van voor het begin van de crisis, toen er gemiddeld 79 vacatures waren per 100 werklozen. Het aantal werklozen daalde de afgelopen drie maanden met gemiddeld 5000 per maand tot 312.000 in februari. Dat zijn er vrijwel evenveel als in november 2008, net voor de crisis. Toch is het werkloosheidspercentage met 3,4 nu lager dan toen (3,6). De beroepsbevolking, het aantal werklozen en werkenden samen, is namelijk gegroeid.

Consumptie en de investeringen zorgen voor groei

Het aantal faillissementen is toegenomen. Er zijn in maart 23 bedrijven meer failliet verklaard dan in februari. In januari en februari daalde het aantal faillissementen. De trend is afgelopen jaren redelijk vlak.

Het bruto binnenlands product (bbp) is volgens de tweede berekening van het CBS in het vierde kwartaal van 2018 met 0,5% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de consumptie en de investeringen. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2017 was de omvang van het bbp 2,2% groter.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar