Behoud van Iban bij overstappen te complex

0

Overstappen met behoud van Iban-nummer is misschien technisch wel mogelijk, maar niet aan te raden. De invoering is te complex, meldt DNB.

De centrale bank trekt die conclusie in het onderzoek ‘Technische mogelijkheden van IBAN-portabiliteit in Nederland’, dat DNB samen met betalingsverkeerexperts uitvoerde. Het onderzoek gaat over de belemmeringen die er zijn voor bedrijven, banken en verwerkers van betalingsverkeer om overstappen met behoud van het Nederlandse Iban mogelijk te maken.

Zo’n belemmering is bijvoorbeeld dat je er niet meer automatisch van uit kunt gaan dat de bankcode in het Iban verwijst naar de bank waar de rekening op dat moment loopt. Er is dan een aanpassing in verwerkingstrajecten nodig om te voorkomen dat betalingen mislopen. Volgens DNB zou er dan een centraal bestand moeten komen van Ibans die zijn overgegaan naar andere banken, dat toegankelijk is voor grote bedrijven, banken en andere verwerkers van betalingsverkeer.

Alias-portabiliteit

Het DNB-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van minister Dijsselbloem van Financiën. De minister liet ook andere onderzoeken doen naar het makkelijker maken van overstappen van bank met behoud van het rekeningnummer. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijsselbloem dat hij ‘nog steeds hecht aan het gemakkelijk kunnen overstappen naar een andere betaalrekening bij een andere bank met behoud van het rekeningnummer, aangezien dit de concurrentie op de betaalmarkt kan vergroten’.

Omdat DNB het meenemen van het volledige Iban afraadt, zet Dijsselbloem nu in op andere varianten, zoals alias-portabiliteit. Daarbij wordt een alias gekoppeld aan het Iban. Dit alias kan vervolgens worden meegenomen naar een andere bank of betaalrekening. Daar wil Dijsselbloem nu een kosten-batenanalyse van laten maken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.