HypoVak-debat: De renovatieplannen van drie woningmarkteconomen

1

De economen van grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank schreven mee aan het rapport ‘Economisch perspectief voor een grondige renovatie van de woningmarkt’. De renovatieplannen zetten zij uiteen in het plenaire HypoVak-debat op donderdag 6 oktober in de Midden Nederland Hallen in Barneveld.

Op het plenaire hoofdpodium van HypoVak komen aan het woord Stefan Groot (op foto links), senior-huizenmarkteconoom bij RaboResearch, Mirjam Bani (op foto midden), econoom woningmarkt bij ING en Philip Bokeloh (op foto rechts), econoom bij het economisch bureau van ABN Amro. Samen met een aantal prominente deskundigen, onder wie de hoogleraren Peter Boelhouwer (TU Delft), Bas Jacobs (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Arnoud Boot (Universiteit van Amsterdam), schreven zij mee aan het in juni gepresenteerde rapport ‘Economisch perspectief voor een grondige renovatie van de woningmarkt’.

Slecht toegankelijk

Conclusie van de economen: ‘De Nederlandse woningmarkt is slecht toegankelijk, creëert vermogensongelijkheid en is grillig. Dat laatste is schadelijk voor onze economie. Bovendien is het huidige woonbeleid duur. Een grondige renovatie van het woonbeleid biedt een structurele oplossing.’

Structurele hervorming

Geïnspireerd door voorstellen voor structurele hervorming van de woningmarkt die recent en in het verleden zijn gedaan, doen de opstellers van het rapport suggesties voor een ‘samenhangend en evenwichtig pakket aan maatregelen’ om de woningmarkt vlot te trekken. Een pakket dat betrekking heeft op het belastingstelsel, de nieuwbouwontwikkeling, woningfinanciering en de huursector. Daarbij benadrukken de opstellers dat deze maatregelen alleen in samenhang kunnen leiden tot het gewenste resultaat. Voor het rapport hebben de opstellers ook een brede groep deskundigen geraadpleegd.

Lees hier het hele artikel

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.