Hypotheker ziet kansen starters somber in

0

Jonge huizenkopers tot 35 gaan het dit jaar niet gemakkelijker krijgen bij het kopen van een eerste woning, zo verwacht De Hypotheker. De hypotheekketen beschouwt de aanhoudende lage rente, toenemende concurrentie en een structureel tekort aan nieuwe woningen als belangrijkste oorzaken.

Hoewel de groep jonge huizenkopers tot 35 jaar over heel 2020 een recordstijging van ruim 25% aan hypotheekaanvragen noteerde voor de aankoop van een woning, blijft de markt in 2021 onder grote druk staan. Een daling van de huizenprijzen is volgens De Hypotheker niet realistisch, een stijging wel.

De genoemde stijging van het aantal hypotheekaanvragen in 2020 is volgens Menno Luiten (foto), commercieel directeur De Hypotheker, uitzonderlijk hoog. “Het toont opnieuw aan dat, ondanks de coronacrisis, het krappe woningaanbod en de hoge huizenprijzen, de behoefte aan een eerste koopwoning bij jongere huizenkopers enorm groot is.”

Minder toegankelijk

De Hypotheker blijft dan ook benadrukken dat de positie van de starter moet verbeteren. Want of er dit jaar vergelijkbare cijfers worden gerealiseerd, is volgens De Hypotheker nog maar de vraag. “De aanhoudende lage rente en toenemende concurrentie speelt de jonge woningzoeker parten”, zegt Luiten. “We verwachten dat het voor de jonge huizenkoper die dit jaar op zoek is naar een eerste huis niet makkelijker gaat worden. Vorig jaar zagen we nog een flinke groei binnen deze doelgroep maar alle signalen wijzen erop dat de huidige woningmarkt steeds minder toegankelijk wordt voor starters. De groep koopstarters is ontzettend groot en afgelopen jaar heeft maar een deel kunnen profiteren van de lichte opleving in het woningaanbod.”

Met een tekort van meer dan 330.000 geschikte woningen en een gemiddelde vraagprijs van 365.000 euro is het volgens De Hypotheker van groot belang dat de doorstroming op gang komt en er snel meer nieuwe woningen worden opgeleverd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.