Hypotheker: Opwaartse druk hypotheekrente

0

De aanhoudende onzekerheid op de financiële markten over de gevolgen van de coronacrisis zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente, zowel bij leningen met een korte als met een lange looptijd. Dat voorspelt De Hypotheker. Volgens de adviesketen blijven de kredietrisico’s ondanks de extra steunmaatregelen aanzienlijk.

Grote delen van de economie zijn tot stilstand gekomen, binnenlandse bestedingen dalen nu het consumentenvertrouwen sterk is gedaald en ook op de financiële markten duurt de onzekerheid voort, doordat bedrijven hun winsten zien verdampen. Deze optelsom van ontwikkelingen zorgt volgens De Hypotheker voor een opwaartse druk op de hypotheekrente.

Gering stijging

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar met NHG steeg in het tweede kwartaal van 2020 licht: van 1,87% op 13 maart – de week toen de eerste maatregelen tegen het virus werden afgekondigd – naar 1,98% begin mei. Een gemiddelde hypotheeklening met een 20-jaars rentevaste periode tot 100% marktwaarde steeg volgens De Hypotheker het hardst van gemiddeld 1,97 naar 2,20%

Hoewel er dus nog sprake is van een relatief geringe stijging verwacht De Hypotheker dat het einde van deze renteverhogingen nog niet in zicht is. “De overheden en centrale banken hebben een uitgebreid pakket aan maatregelen aangekondigd om het vertrouwen te herstellen. Desondanks brengt de coronacrisis grote kredietrisico’s met zich mee”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Doordat de hypotheekrente zeer laag was vóórdat de pandemie uitbrak, is de impact van de crisis op de renteontwikkelingen vooralsnog klein. Maar als de crisis voortduurt kan dit veranderen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.