Hypotheker mist groene woonparagraaf

0

In een reactie op de Miljoenennota zegt de Hypotheker dat het kabinet kansen laat liggen om het realiseren van haar duurzame ambities op de woningmarkt te stimuleren. “Er zijn nog veel drempels voor huizenkopers om hun woning te verduurzamen”, aldus algemeen directeur Wytzejan de Jong.

Volgens De Jong lopen huizenkopers die duurzame voorzieningen in hun woning willen financieren, nu nog tegen complexe wetgeving op. “Het kabinet heeft de ambitie om in 2050 een CO2-reductie van 80 tot 95 procent te realiseren. Om dit te bereiken, moet de energievoorziening in alle woningen zijn gebaseerd op andere energiebronnen dan aardgas. Bovendien moet een groot deel van de woningen energieneutraal zijn of een geschikt energielabel hebben. De complexe wetgeving staat haaks op de ambitieuze doelstellingen van de overheid. Als je wilt dat huiseigenaren werk maken van verduurzaming, moet je ook zorgen voor goede financieringsmogelijkheden. Het lijkt er echter op dat vooral burgers een hoge rekening zullen gaan betalen als de wetgeving op dat punt niet wordt aangepast”, aldus De Jong.

Starters in de kou

De Hypotheker vindt ook dat de overheid starters opnieuw in de kou laat staan. “In de Miljoenennota zijn geen extra maatregelen opgenomen om hun kansen op de woningmarkt te vergroten. Veel starters kunnen echter geen huis kopen in verband met het beschikbare woningaanbod. Ook hebben zij vaak onvoldoende spaargeld om bijkomende kosten, zoals advies- of makelaarskosten, te betalen. Dit moeten zij uit eigen middelen betalen”, zegt De Jong.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.