Hypotheekverstrekkers mikken op senioren

0

Geldverstrekkers richten zich in toenemende mate op senioren, naast bijvoorbeeld op verduurzaming en verhuurhypotheken. Dat schrijft De Hypotheekshop.

Volgens de hypotheekketen is dat verklaarbaar gezien de vergrijzing van de bevolking en de ontwikkeling van de hypotheekaanvragen per leeftijdscategorie. “Vooral pensioenfondsen via regiepartijen als Munt, Syntrus, Aegon, Philips en Attens doen het vanwege de gunstige lange aflossingsvrije rentes relatief goed bij oudere aanvragers. Ook hebben sommige geldverstrekkers producten gelanceerd specifiek voor deze groeiende groep consumenten. Daarnaast zijn er enkele financieringsobstakels uit de weg geruimd door de wetgever.”

Overwaardehypotheek

Recent introduceerden ABN Amro en Vivat (Reaal) overwaardehypotheken, de laatste overigens nog als pilot. Vorig jaar speelde Woonfonds al in op de vergrijzing door de Familiehypotheek en de Verhuurhypotheek naar de markt te brengen. Gemeenten kunnen hun inwoners via de blijverslening en de verzilverlening financieel ondersteunen bij het aanpassen van de woning, al biedt nog maar een minderheid van de gemeenten deze leningen via SVn aan.

Knelpunt weggenomen

De Hypotheekshop: “Verder is sinds vorig jaar een belangrijk knelpunt in de financiering weggenomen door de regeling waarmee 55-plussers eenvoudiger naar een goedkopere koopwoning kunnen verhuizen, hoewel niet alle aanbieders die faciliteren. Verbetering van de oversluitmogelijkheden naar een NHG-hypotheek staat nog hoog op het wensenlijstje (rekening houdend met aflossingsvrije maandlasten). Ook blijkt het financieren van meergeneratiewoningen (kangoeroewoningen) in de praktijk nog erg complex en lastig vanwege het afwijkende onderpand, de niet-doorsnee fiscaliteit en de situatie met meerdere aanvragers en inkomens.”

Explosief

Tot 2030 is er sprake van een explosieve toename van 75-plus huishoudens, oplopend tot 373.000. “Daarnaast komen er in ons land jaarlijks bijna 60.000 huishoudens met 65-plussers bij (cijfers Capital Value). Om al deze huishoudens passend te huisvesten, werken de overheid, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars op dit ogenblik nieuwe woonvormen uit die zijn gericht op samenwonen en zorg. Ter voorkoming dat de doorstroming straks stokt bij de aanschaf ervan, is het raadzaam dat geldverstrekkers en adviseurs in een vroegtijdig stadium worden betrokken bij de mogelijkheden om dit soort nieuwe woonvormen (in het geval van koopwoningen) te financieren. Dezelfde ontwikkeling gaat mogelijk spelen bij starters en spoedzoekers”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.