Hypotheekverstrekkers blijven voorzichtig

0

“De marktrentes bewegen nog steeds heel grillig, met procentueel grote stijgingen of dalingen. Maar trekken we een trendlijn door de wijzigingen, dan is de trend wel dalend. Bij de hypotheekrentes gebeurt er relatief weinig. Het aantal hypotheekrentewijzigingen is nog heel beperkt, waarbij we iets meer verlagingen dan verhogingen zien. De gemiddelde hypotheekrentes bewegen amper omlaag”, dat schrijft Oscar Noorlag, hypotheekexpert bij Van Bruggen Adviesgroep, in een blog op de site van de adviesketen.

Noorlag: “Dat betekent dat de marges voor geldverstrekkers weer aan het toenemen zijn. Er is de komende week ruimte voor hypotheekrenteverlagingen. Al verwachten we dat het aantal verlagingen nog zal tegenvallen. Geldverstrekkers zullen niet alle ontstane ruimte ineens benutten voor hypotheekrenteverlagingen, want de extra marge komt natuurlijk wel goed uit.”

Hogere marges

“Dankzij de gestegen rentes is de druk op de hypotheekmarges van geldverstrekkers verminderd. Maar nu het aantal oversluitingen drastisch is afgenomen, hebben geldverstrekkers ook te maken met minder vervroegde inkomsten uit boeterentes. Dan zijn hogere marges welkom om de winstgevendheid op peil te houden. De dalende trend geldt alleen voor de vaste hypotheekrentes, bij de variabele hypotheekrentes zal voorlopig de stijgende trend aanhouden”, schrijft Noorlag.

Langetermijnontwikkeling

De ontwikkeling van de vaste hypotheekrente blijft op de middellange termijn nog steeds heel lastig te voorspellen volgens Noorlag. “Economisch en politiek nieuws kan tot grote uitslagen in de marktrentes leiden. Die nervositeit zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen. Het is alleen te hopen dat de gunstige berichten de overhand blijven houden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.