Hypotheekverstrekker misbruikt Participatiewet

0

De Wajong-uitkeringsgerechtigde van wie de uitkering al voor 1 januari 2010 is ingegaan loopt mogelijk de kans op een verlaging van de uitkering van 75 naar 70%. Dit heeft in de praktijk grote gevolgen voor het verkrijgen van een hypotheek en dat is ook de Tweede Kamer niet ontgaan.

Als gevolg van de nieuwe Participatiewet is het UWV gestart met herbeoordeling van mensen met een Wajong-uitkering. In zijn column in de Telegraaf schrijft Hendrik Jan van Pelt, ‎directeur ENgage Werkgeversadvies, hierover: “Hypotheekverstrekkers gaan voor het vaststellen van de hoogte van een lening uit van een zeker gezinsinkomen. Dit kan het inkomen van een werkende partner zijn, maar ook een zeker vastgestelde uitkering van bijvoorbeeld een Wajonger. En daar is door de invoering van de nieuwe Participatiewet en de herbeoordelingen (onbedoeld?) een einde aan gekomen. Zowel voor de Nationale Hypotheekgarantie als de leningen van private banken, telt plots de Wajong-uitkering in zijn geheel niet meer mee, uitsluitend omdat er een kans bestaat dat deze uitkering met maximaal 5% verlaagd gaat worden als de Wajonger alsnog arbeidsvermogen blijkt te hebben.”

Kamervragen
Volgens Van Pelt zou het voldoende moeten zijn als de hypotheekverstrekker – die rekening wil houden met de mogelijke gevolgen van een herbeoordeling – uitgaat van een 70% uitkering in plaats van 75%. “Verder reikt het risico voor de hypotheekverstrekker toch niet? Waarom moet plots de gehele uitkering buiten beschouwing worden gelaten?” De constatering van Van Pelt is voor de Kamerleden John Kerstens en Albert de Vries (beiden PvdA) reden om opheldering te vragen aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In hun schriftelijke Kamervragen benoemen zij de wijze waarop hypotheekverstrekkers omgaan met herbeoordelingen van het UWV op voorhand als ‘misbruik maken van de Participatiewet’. De Kamerleden vinden dat de mogelijke verlaging van een Wajong-uitkering niet hoort te leiden tot het in zijn geheel niet meer meetellen van de Wajong-uitkering en het daardoor niet langer kunnen verkrijgen van een hypotheek en willen van de staatssecretaris weten of hij dat met hen eens is. Ook willen zij dat de staatssecretaris in gesprek gaat met de betrokken hypotheekverstrekkers om te komen tot een oplossing van deze problematiek

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.