Hypotheekverstrekker laat verhuurde panden links liggen

0

De aankoop van een woning met als doel deze te verhuren blijkt een populaire optie nu sparen bijna niets meer oplevert. Maar de Nederlandse geldverstrekkers spelen hier nauwelijks op in, zo blijkt uit onderzoek door MoneyView. Hypotheekverstrekkers zien wel kansen in het zogenaamde ‘kangoeroewonen’.

Ondanks de stijgende interesse van particulieren voor het aankopen van beleggingspanden, is het aantal aanbieders dat een hypotheek verstrekt voor een pand dat verhuurd zal worden het afgelopen jaar niet noemenswaardig toegenomen. MoneyView stelt vast dat het op dit moment bij slechts zes annuïteitenhypotheken van zes verschillende aanbieders mogelijk is om een hypotheek verstrekt te krijgen op een pand dat wordt aangekocht voor verhuur. Vaak ook nog onder strikte voorwaarden.

Nederlandse huurdersbescherming

Het huurrecht speelt een belangrijke rol in de voorzichtigheid die geldverstrekkers in deze laten zien, constateert MoneyView: “In 2015 is het huurrecht weliswaar versoepeld, maar wie na een tijdelijk contract van twee jaar verzuimt de woning aan een ander te verhuren, krijgt alsnog te maken met de bekende Nederlandse huurdersbescherming. Dit is voor hypotheekaanbieders een belangrijke reden om geen hypotheek te verstrekken op panden die worden aangekocht voor verhuur.”

Kangoeroewonen

Kangoeroewonen is een woonvorm waarbij twee of meer generaties in één huis wonen of op één erf samenwonen. In de hypotheekpraktijk constateert MoneyView dat bij 11 annuïteitenhypotheken kangoeroewonen in beginsel is toegestaan, mits de aanvraag voldoet aan alle acceptatiecriteria. Want hoewel de overheid het kangoeroewonen stimuleert, kleven er wel de nodige fiscale en financiële aspecten aan die goed tegen het licht gehouden moeten worden. In het Special Item Hypotheken worden deze toegelicht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.