Hypotheekshop ziet kans voor halalhypotheek

0

In Nederland vormt de hypotheekrenteaftrek een belangrijke drempel om van de halalhypotheek een succesvolle hypotheekvorm te maken. Maar mogelijk gaat de evaluatie van de fiscale behandeling van de eigen woning daar verandering in brengen, schrijft de Hypotheekshop.

De islamitische financiële instelling As-Salama is een partij die halalhypotheken wil aanbieden in ons land. Deze halalhypotheek bestaat uit twee koopovereenkomsten. As-Salama koopt als geldverstrekker het huis voor een van haar klanten (overeenkomst 1) en vervolgens wordt de woning verkocht aan de klant voor een prijs gelijk aan de aankoopprijs, vermeerderd met een vaste winstopslag (overeenkomst 2). Door deze juridische constructie maakt As-Salama winst uit het drijven van handel en ontvangt het geen rente. In de islam geldt namelijk de regel dat er geen lening mag worden afgesloten waarbij rente betaald/ontvangen wordt.

Evaluatie fiscale behandeling

Omdat de hypotheekrente in ons land fiscaal aftrekbaar is, pakt de halalhypotheek onder de streep minder gunstig uit voor de klant. Maar daar zou op termijn wel eens verandering in kunnen komen, schrijft De Hypotheekshop in de wekelijkse nieuwsbrief: “Mogelijk gaat de evaluatie van de fiscale behandeling van de eigen woning, die dit jaar op de politieke agenda staat, daar verandering in brengen, als de conclusie is dat de uitvoerbaarheid daarvan lijdt onder de toegenomen complexiteit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.