De Hypotheekshop bepleit ruimere leennormen bij relatiebreuk

0

De hypotheekshop heeft het vandaag op haar website opgenomen voor het behoud van de woning als een relatie strandt.

Tijdens de crisis stonden huizen onder water. Mensen die wilden verhuizen, bleven door de gedaalde huizenprijzen soms met een flinke restschuld zitten. Als die niet uit eigen middelen kon worden voldaan, of kon worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek, was verhuizen geen optie. Dat weerhield mensen er ook van om uit elkaar te gaan. Door de forse stijging van de huizenprijzen van de laatste jaren begint nu echter bij gestrande relaties geregeld het omgekeerde probleem te ontstaan: uitkopen van de vertrekkende partner lukt niet altijd meer. Het gevolg is dat de woning niet kan worden behouden en moet worden verkocht.

Verruiming leennormen een vereiste

In het geval van een relatiebreuk hanteert de NHG ruimere leennormen op inkomen (beheernormen). Deze beheernormen worden vaak alleen toegepast in een situatie met een dreigende restschuld. Als de hypotheek wordt verhoogd met het bedrag dat nodig is om de ex-partner uit te kopen, worden weer de reguliere leennormen gehanteerd. In de huidige woningmarkt zijn consumenten er daarentegen bij gebaat dat ze ook in een situatie met overwaarde kunnen blijven wonen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het is daarom belangrijk dat NHG ook bij overwaarde de beheernormen gaat toepassen. Daarnaast passen niet alle geldverstrekkers de verruimde normen toe bij hypotheken zonder NHG, terwijl dit volgens De Hypotheekshop wel wenselijk is.

Overwaarde moet worden beloond

Bij echtscheidingen en relatiebreuken is de verdeling van de boedel vaak passen en meten met als insteek dat beide ex-partners verder kunnen. Naast meer woningaanbod zijn consumenten er tevens bij gebaat als geldverstrekkers en NHG meer mogelijkheden gaan bieden wanneer er sprake is van overwaarde in de woning, zo betoogt De Hypotheekshop. De realiteit van de woningmarkt (stijgende huizenprijzen, teruglopend woningaanbod) is namelijk dat consumenten lang niet meer altijd keuzevrijheid hebben.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar