Hypotheekrentes liggen in een rimpelloze vijver

0

Rente.nl constateert dat veel hypotheekverstrekkers al sinds eind mei de hypotheekrentes niet meer hebben aangepast. Alleen bij de langere periode zit er nog een beetje beweging in. Volgens de rentevergelijkingssite staan hogere risico-opslagen een daling van de hypotheekrente in de weg.

Rente.nl bekeek de renteontwikkeling van annuïteitenhypotheken voor verschillende rentevaste periodes met NHG. Hieruit blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente 5 jaar vast sinds juni gelijk is gebleven op 1,21%. De hypotheekrente 10 jaar vast bleef hangen op gemiddeld 1,33% in deze periode.

Bij de langere periode zit er nog wel een beetje beweging in de rentes. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar daalde in mei nog licht (van 1,72% naar 1,68%) en steeg vervolgens in juni weer naar 1,70%.  Sindsdien is deze rente gelijk gebleven. Bij de hypotheekrentes voor 30 jaar vast is een stijging ingezet, van 1,99% op 1 juni naar 2,02% op 1 augustus.

Hogere risico-opslagen

Een belangrijke reden van de stilstand is volgens Amanda Bulthuis van Rente.nl, dat banken hun risico-opslagen aan het verhogen zijn. “De laatste maanden zijn de marktrentes verder gedaald, maar toch blijven de hypoheekrentes dus gelijk. De Corona-epidemie zorgt bij veel huishoudens voor financiële onzekerheid en de werkloosheid stijgt. Hierdoor is het risico op betalingsproblemen bij hypotheken voor banken groter geworden. Dit vangen ze af door de risico-opslag in de hypotheekrentes te verhogen”, aldus Bulthuis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.