‘Hypotheekrentes kruipen steeds meer naar elkaar toe’

0

Na een langdurige daling van de gemiddelde hypotheekrente lijkt deze zich nu voorzichtig te stabiliseren. Terwijl de eerste twee maanden van 2021 nog in het teken stonden van een recordaantal renteverlagingen is een aantal hypotheekverstrekkers inmiddels overgegaan tot een lichte verhoging van hun tarieven. Dat schrijft De Hypotheker.

Michel van den Akker (foto), directievoorzitter van De Hypotheker: “Toch lijkt dit nog nauwelijks effect te hebben op de gemiddelde rentestanden. Zo heeft de dalende trend die sinds juli 2020 is ingezet, zich ook in de maart en april voortgezet. De sterkste daling doet zich voor in de 30-jaarsrente met NHG. Deze duikt nu 0,39 procentpunt onder de hoogste rente die in 2020 werd gemeten en bedraagt nu 1,62%. Dat is een verschil van slechts 0,26% met de gemiddelde 20-jaars rente; deze rentevaste periodes kruipen steeds dichter naar elkaar toe. Dat geldt óók voor de rentetarieven voor hypotheken met én zonder NHG.

Gemiddelde hypotheekrente

Nadat de gemiddelde hypotheekrente – het gemiddelde van wat alle hypotheekverstrekkers in Nederland aanbieden – maandenlang keer op keer lager werd, zijn verschillende hypotheekverstrekkers in het tweede kwartaal van 2021 overgegaan tot een bescheiden renteverhoging. Toch verwacht De Hypotheker, op basis van informatie waarover ze nu beschikt, dat de gemiddelde hypotheekrente vooralsnog licht zal blijven dalen en op korte termijn stabiliseren.

Historisch laag

“De hypotheekrente staat nog steeds op een historisch laag niveau en zal voorlopig laag blijven. De rentevaste periodes zonder NHG laten hierbij de sterkste daling zien en kruipen zo steeds dichter naar de hypotheekrentes met NHG. Het verschil in rentetarieven voor hypotheken met en zonder NHG bedraagt nu gemiddeld nog maar 0,5%. Dit is een mogelijk signaal dat hypotheekverstrekkers meer vertrouwen hebben in de woning- en hypotheekmarkt. Ook het verschil tussen de rentevaste periodes onderling, zowel met als zonder NHG, is het afgelopen jaar kleiner geworden”, zegt Van den Akker

20 jaar rentevast

De gemiddelde 5-jaarsrente met NHG is in maart onder de magische grens van 1% gedaald en staat nu op 0,97%. Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG bedraagt 1,03% en ligt 0,09%punt onder het diepterecord in maart 2020. De hoogste 10-jaarsrente is in 2020 in juli behaald (1,32%); sindsdien is deze met 0,29% gedaald. De 20-jaarsrente met NHG bedroeg eind februari gemiddeld 1,35% en staat nu op 1,36%. In de afgelopen weken liet deze rente een hele lichte stijging zien. De 20-jaarsrente is tot nu toe de meest gekozen rentevaste periode. Zo kiest 55% van de huizenkopers voor deze rentevaste periode. De 30-jaarsrente laat sinds juli 2020 de sterkste daling zien en ligt nu 0,39% lager op 1,62%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.