Hypotheekrentes blijven flink stijgen

0

De hypotheekrentes stijgen fors door. Sinds januari zijn hypotheekrentes voor vrijwel alle rentevaste periodes met één procentpunt gestegen, blijkt uit cijfers van Geld.nl. Zo steeg de hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar van gemiddeld 1,44% in januari naar 2,53%. “Dat is omgerekend een stijging van 76%”, zegt Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite.

De alsmaar stijgende hypotheekrentes zorgen ervoor dat een nieuwe hypotheek nu fors duurder is dan een paar maanden. Bulthuis: “Een stel met een inkomen van anderhalf keer modaal betaalt nu voor een hypotheek van 350.000 euro met NHG per maand bijna 200 euro meer aan brutomaandlasten (zonder hypotheekrenteaftrek) voor de hypotheek dan in januari. Op de totale hypotheek komt dat na 30 jaar uit op ruim 58.000 euro.”

Verder stijgen

Bulthuis: “Omdat bij alle hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes de afgelopen maanden fors stegen, ontkom je dus niet aan een duurdere hypotheek. Ik verwacht dat de hypotheekrentes voorlopig nog verder stijgen. We zien dat de kapitaalmarktrentes nog steeds stijgen. Dit betekent dat banken steeds meer moeten betalen om bij beleggers geld te lenen om hypotheken mee te verstrekken. Dit rekenen ze dus de komende tijd nog door in hogere hypotheekrentes.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.