Hypotheekrenteaftrek niet meer doorslaggevend

0

Hypotheek Visie signaleert dat consumenten steeds vaker kiezen voor hypotheekconstructies zonder hypotheekrenteaftrek. Op dit moment speelt dit thema al bij circa 20% van de adviesgesprekken die de adviseurs van de hypotheekketen voeren.

De aanhoudende lage rente, in combinatie met het dalend percentage waartegen de betaalde hypotheekrente op het belastbaar inkomen in mindering mag worden gebracht, maakt deze propositie voor steeds meer consumenten aantrekkelijk, zegt Raj Singh, managing shareholder van Hypotheek Visie. Er zijn volgens hem twee duidelijke groepen relaties te onderscheiden. Singh: “Een eerste groep wordt gevormd door relaties met een relatief kleine hypotheek, waarbij door de waarde van de woning het eigenwoningforfait hoger is dan de jaarlijks te betalen hypotheekrente, of waarbij het verschil tussen die twee niet langer een interessante aftrekpost oplevert.

Een tweede groep betreft vooral starters en ouderen die door het afzien van de hypotheekrenteaftrek nog maar maximaal 50 % van de hypotheeklasten in 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Hierdoor worden hun woonlasten aanzienlijk lager dan wanneer zij de hypotheekrente wel op hun belastbaar inkomen in mindering zouden brengen en verplicht zouden worden om de volledige lening in 30 jaar af te lossen. Voor de starters op de woningmarkt is dit vaak geen “luxe”, maar de enige manier om de financiering van een woning rond te krijgen. Voor ouderen geldt dat deze constructie vaak de enige mogelijkheid is om ook na pensionering in de woning te kunnen blijven wonen”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.