Hypotheekrente stijgt één procentpunt in eerste kwartaal

0

Het afgelopen kwartaal is de hypotheekrente bijna een heel procentpunt gestegen: van 1,49% rond de jaarwisseling naar 2,48% per vandaag. “Na een decennium waarin de rente voornamelijk daalde, is dit een ongekende toename”, schrijft de Hypotheekshop.

“Er werden opnieuw enkele records verbroken. Het aantal rentewijzigingen door geldverstrekkers (gemeten vanaf 2016) was in het eerste kwartaal met 420 zeer hoog (het vorige record stond op 285 in het derde kwartaal 2019). Maart noteerde een maandrecord met 167 renteaanpassingen en overtrof daarmee de maand ervoor (150 in februari 2022). Hoewel we de laatste jaren dus niet meer gewend waren aan een oplopende rente, was dat in het verleden wel anders. Met name de jaren zeventig was een hectische periode, waarin de hypotheekrente zelfs regelmatig boven de 10% uitkwam. De huidige toename komt vooralsnog niet in de buurt van de top vijf”, aldus de onderzoekers.

Lange rente

Hypotheekshop: “Drie jaar geleden stond de hypotheekrente net als nu op 2,48%. Als we echter de samenstelling van het totaalgemiddelde nader bekijken, dan zien we in deze periode twee opvallende verschuivingen. Allereerst is de lange rente (20 en 30 jaar vast) gedaald ten opzichte van de middellange rente (5 en 10 jaar vast). Dat is terug te zien in de gemiddelde renteduur die consumenten kiezen als ze een hypotheek afsluiten: die steeg de afgelopen drie jaar van 16,7 naar 19,4 jaar (bron: HDN).”

NHG

“De tweede verschuiving betreft het verschil tussen hypotheken met en zonder NHG. Dat renteverschil is in deze periode kleiner geworden en ook dat zien we terug in de aanvraagcijfers. Geldverstrekkers vragen voor een hypotheek zonder NHG een hogere rente, aangezien ze daarop wat meer restschuldrisico lopen. Omdat het aandeel van hypotheken met NHG door de gestegen huizenprijzen is teruggelopen (van 39 naar 22% ), concentreert de concurrentie tussen aanbieders zich meer en meer in het segment zonder NHG. Met als gevolg dat de rentes zonder NHG relatief scherper zijn geworden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.