‘Hypotheekrente stijgt door’

0

Vanmiddag kondigt de ECB een grote rentestijging aan, misschien wel de grootste uit haar historie. Wat gaat de invloed hiervan zijn op de Nederlandse hypotheekrente?, vraagt financieel journalist Michiel Pekelharing zich af in een blog op de website van Frits hypotheekadvies.

Pekelharing: “Ook hypotheekverstrekkers gaan de komende tijd waarschijnlijk hun rentetarieven verder verhogen. Dit heeft overigens niets te maken met de renteverhogingen die de de ECB heeft aangekondigd. De ECB heeft namelijk alleen invloed op de beleidsrente. Dat is de zogeheten korte rente die banken ontvangen over het geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen. Hypotheken hebben een veel langere looptijd en zijn gekoppeld aan de kapitaalmarktrente. In het verleden heeft de ECB wel direct ingegrepen op de kapitaalmarkt door staatsobligaties op te kopen. Hier zijn ze echter eerder deze zomer mee gestopt.”

Oorzaak stijging hypotheekrente

Op de kapitaalmarkt is de rente op Nederlandse staatsobligaties binnen enkele weken stevig opgelopen, van 1,1 naar 1,9%. De gemiddelde hypotheekrente zit pas sinds een week weer in de lift. De gemiddelde hypotheekrente is nu 3,5% t.o.v. 3,4% vorige week (voor een renteperiode van 10 jaar). “De hypotheekrentes hobbelen waarschijnlijk achter de kapitaalmarktrente aan omhoog”, zegt Thomas de Leeuw, oprichter van Frits hypotheekadvies.”

Aardgasmarkt

Pekelharing: “De stemming op de kapitaalmarkt wordt nu vooral bepaald door de ontwikkelingen op de Europese aardgasmarkt en de daarmee gepaarde inflatie. Die oorzaak wijst erop dat de hoge inflatie waarschijnlijk een tijdelijk verschijnsel is. De prijs voor een vat Brent-olie ligt bijvoorbeeld 20% hoger dan twaalf maanden geleden. Op de spotmarkt is de aardgasprijs nog veel verder gestegen. Maar als die prijzen het komende jaar niet nog eens flink omhoog schieten, valt het belangrijkste ingrediënt voor hoge inflatie weg. Dit scenario wordt ook weerspiegeld in de inflatieverwachtingen die de Europese Commissie regelmatig naar buiten brengt. Voor het lopende jaar ligt de schatting voor de inflatie in de eurozone op 7,6%, maar dat valt in 2023 terug naar 4,0%. Voor 2024 is dat nog maar 2,0%.”

Wat moet huizenkoper of oversluiter doen?

“De kans is groot dat de hypotheekrente in navolging van de kapitaalmarktrente de komende tijd nog verder oploopt”, zegt Pekelharing. “Hoe dat over een paar maanden eruit ziet, hangt voornamelijk af van de ontwikkelingen op de Europese aardgasmarkt. Als er een tekort dreigt te ontstaan door een koude winter of het uitblijven van Russische leveringen, kan de kapitaalmarktrente in lijn met de inflatievrees wat verder worden opgestuwd. In dit opzicht kan het geen kwaad om wat vaart te zetten achter het afsluiten van een hypotheek. Want er ontstaat waarschijnlijk pas opnieuw wat meer rentelucht als de inflatie beter onder controle lijkt te komen. En de kans dat dit ruim voor het jaareinde gebeurt is klein.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.