‘Hypotheekrente omhoog door rentevrees en start zomervakantie’

0

Dertien geldverstrekkers hebben aangekondigd dat ze hun hypotheekrentetarieven deze week zullen verhogen.

Dit kan volgens De Hypotheekshop worden toegeschreven aan twee oorzaken: het begin van de zomervakantie en de aangekondigde verhoging van hypotheekrentetarieven is de stijgende rente op de kapitaalmarkt.

Zomervakantie

De Hypotheekshop: “Traditioneel verhogen financiële instellingen hun rentetarieven wanneer de zomervakantie nadert. Op deze manier kunnen ze met de verminderde bezetting tijdens de vakantieperiode toch de hoeveelheid werk aan. Vaak wordt de hypotheekrente echter halverwege de vakantie alweer verlaagd om klaar te zijn voor het begin van het naseizoen.

Rente op de kapitaalmarkt

De tweede oorzaak van de aangekondigde verhoging van hypotheekrentetarieven is volgens De Hypotheekshop de stijgende rente op de kapitaalmarkt, die als basis dient voor de (middel)lange termijn hypotheekrente. “In de afgelopen weken is deze rente aan het stijgen. Beleggers houden er rekening mee dat de inflatie hardnekkiger zal zijn dan aanvankelijk werd gedacht en dat centrale banken zoals de Fed en de ECB hun beleidsrentes zullen verhogen als reactie hierop. Hoewel we in het verleden wel vaker een omgekeerde rentecurve voor de hypotheekrente hebben gezien, is deze nog nooit zo extreem geweest sinds we begonnen zijn met meten in 2004. Op dit moment is de gemiddelde maandvariabele hypotheekrente meer dan 0,50%-punt hoger dan de rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar (beide met NHG). Dit is het grootste verschil dat we ooit hebben geregistreerd. De verwachting is dat de ECB voorlopig zal doorgaan met het verhogen van de rente. De variabele hypotheekrente is met name belangrijk voor doorstromers, oftewel mensen die een volgende koopwoning kopen, vanwege de overbruggingsfinanciering en de meeneemhypotheek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.