Hypotheekrente lastig te voorspellen

0

Een derde van de klanten van Van Bruggen Adviesgroep verwacht dit jaar een stijging of daling van de hypotheekrente van meer dan 0,5%. Een overgrote meerderheid van 70% denkt echter dat de stijging of daling minder dan 0,5% zal zijn. Vorig jaar zaten deze klanten er nog behoorlijk naast met hun voorspelling.

Uitgaande van een gemiddelde 20 jaar vaste hypotheekrente zonder NHG voor een annuïteitenhypotheek, vroeg Van Bruggen Adviesgroep haar klanten naar hun rentevoorspelling voor het nieuwe jaar. Gemiddeld gezien verwachten de klanten een gelijkblijvende rente. Vorig jaar werd door 4 op de 5 klanten verwacht dat de hypotheekrente in 2019 zou stijgen met ongeveer 0,4%. “Inmiddels weten we dat de 20 jaar vaste rente met maar liefst 0,8% daalde”, zegt algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep. Rentevoorspellingen moeten wat hem betreft dan ook met een ‘behoorlijk korreltje zout’ worden genomen. “Er was zelfs geen enkele klant die zo’n grote daling van 0,8% verwacht had.”

Als redenen voor het niet uitkomen van de voorspellingen noemt Van Bruggen de diverse handelsconflicten, de uitgestelde Brexit en de invloed van de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Daarnaast besloot president Draghi van de ECB, tegen onder meer het advies in van Kaas Knot van DNB, om het monetaire stimuleringsprogramma te continueren.

Nieuwe onzekerheden in 2020

Ook voor dit jaar voorziet Meijer voldoende nieuwe ontwikkelingen die zowel een positieve als een negatieve draai aan de hypotheekrente kunnen geven. “De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en een aantal andere landen, de oorlog in Syrië die nog niet ten einde is, mogelijke nieuwe Brexit perikelen, Amerikaanse verkiezingen, maar ook de concurrentie op de hypotheekmarkt en mogelijke nieuwe toetreders. Kortom: het kan een zeer dynamisch jaar worden, ook voor de ontwikkeling van de hypotheekrente, waarbij oplettendheid geboden is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.