‘Hypotheekrente kan alle kanten opgaan’

0

Er is nog steeds een grote kans dat de hypotheekrentes verder stijgen, waarschuwt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Hoe de vaste hypotheekrentes zich de komende tijd gaan ontwikkelen, hangt vooral af van wat de kapitaalmarktrentes doen.”

De stijging van de hypotheekrentes is de laatste weken afgevlakt. Vorige week zijn zelfs weer enkele hypotheekrentetarieven gedaald. Het gaat volgens Geld.nl vooral om de hypotheekrentes met een langere rentevaste periode die stabiliseerden of zelfs licht daalden. “Zo bleef de gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast met NHG op 4,44% de afgelopen twee weken. De hypotheekrente voor 10 jaar vast ging van gemiddeld 4,59% op 31 oktober naar 4,57% vandaag. Voor 20 jaar vast ging de rente in die periode van 4,82% naar 4,80% en voor 30 jaar bleef de gemiddelde hypotheekrente gelijk op 4,91%.”

Deze ontwikkeling komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes flink zijn gedaald, legt Bulthuis uit. “Inmiddels kruipen die rentes weer iets omhoog. Hierdoor zijn hypotheekverstrekkers ook erg voorzichtig met hun hypotheekrentes. Ze laten hun tarieven licht mee dalen of wachten nog even af en houden de tarieven gelijk. Hoe de vaste hypotheekrentes zich de komende tijd gaan ontwikkelen, hangt dus vooral af van wat de kapitaalmarktrentes doen.”

Het blijft volgens Bulthuis lastig te voorspelen wat de hypotheekrentes de komende tijd gaan doen. “Bij negatieve economische berichten of als de inflatie toch hoog blijft, kunnen de kapitaalmarktrentes zomaar weer stijgen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.