‘Hypotheekrente blijft dalen ondanks corona’

0

Corona lijkt maar geen vat te krijgen op de woningmarkt, schrijft De Hypotheekshop. Begin deze week bleek uit cijfers van het CBS en het Kadaster dat bestaande koopwoningen in augustus maar liefst 8,2% duurder waren dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd.

De Hypotheekshop: “Hoewel het aantal woningverkopen door schaarste al enige tijd afneemt, gaat dat niet op voor de hypotheekmarkt als geheel. Het aantal hypotheekaanvragen ligt vooralsnog ruim 30% hoger dan over dezelfde periode van het recordjaar 2019, zegt HDN. Veel consumenten hebben dit jaar hun hypotheek overgesloten of verhoogd in verband met een verbouwing.”

Totaalgemiddelde

“Ondanks de dreiging van een nieuwe coronagolf gaan geldverstrekkers momenteel massaal over tot verlaging van hun rentetarieven. In de laatste twee weken hebben bijna alle aanbieders wijzigingen doorgevoerd, waaronder alle grote namen (ABN Amro, Rabobank, ING, SNS, Aegon, NN, MUNT en ASR). Het aantal renteaanpassingen deze week komt zelfs in de top 5 van de weken met het hoogste aantal rentewijzigingen van de laatste vijf jaar. Het totaalgemiddelde (1,74%) ligt inmiddels al weer onder het niveau van begin dit jaar en stevent af op het laagterecord van half maart (1,62%), vlak voor de start van de lockdown”, aldus de hypotheekketen.

Marge

De Hypotheekshop: “Toch is er wel een verschil in vergelijking met de situatie in maart. De marge die geldverstrekkers aanhouden, het verschil tussen de in- en verkoopprijs van de hypotheekrente, ligt ongeveer 0,30 procentpunt hoger dan in de relatief stabiele rentejaren 2017 en 2018. Ook het renteverschil tussen voor de aanbieder veilige hypotheken met NHG en hypotheken zonder garantie bedraagt zo’n 0,10 procentpunt meer dan in maart nog het geval was. Het geeft aan dat de concurrentie op de hypotheekmarkt weliswaar groot is, maar dat veel geldverstrekkers het rentepedaal op dit ogenblik wel met de handrem in de hand indrukken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.