Hypotheekrente blijft dalen

0

Hypotheekrentes blijven in 2016 hard dalen. Gemiddeld betalen huizenkopers voor 5 jaar vast sinds deze week minder dan 2% rente, lager dan ooit. Dat schrijft de Telegraaf op basis van de cijfers van De Hypotheekshop.

De hypotheekrentes dalen al jaren en het dieptepunt lijkt nog steeds niet bereikt. “Er is weinig zicht op een ommekeer”, zegt Oscar Noorlag van De Hypotheekshop in de Telegraaf. “Dat kan wel 2017 worden.”

Aan het begin van de crisis in het najaar van 2008 bedroeg het gemiddelde tarief voor 5 jaar rentevast nog bijna 6%, nu 1,99%. Noorlag: “Ten opzichte van vorig jaar is een hypotheek met 5-jaarsrente bij een woning van 250.000 euro en 42% renteaftrek netto 70 euro per maand goedkoper geworden. Voor 10 jaar vast is de gemiddelde rente ook nog maar 2,24% en voor 20 jaar vast nog 2,86%. Het zijn historisch lage percentages.”

20 Jaar vast
Buiten de steile rentedalingen is er volgens Noorlag nog een interessante ontwikkeling. De 10-jaars-rente was jaren de meest populaire rentevaste periode, omdat je hiermee de hoogste hypotheek kunt krijgen. “Sinds eind vorig jaar zetten de meeste klanten van De Hypotheekshop de rente 20 jaar vast. Hiervoor betaal je meer rente, maar omdat die tarieven ooit weer gaan stijgen, willen velen toch zekerheid van lage maandlasten kopen.”

Dat de rente hard door blijft dalen, ligt volgens Noorlag aan enthousiaste aanbieders. “In 2015 kwam er meer concurrentie op de hypotheekmarkt, door toetreding nieuwe aanbieders als pensioenfondsen en verzekeraars. Dat drukte de rentetarieven. In 2016 daalt de rente door omdat die nieuwe aanbieders, maar ook gevestigde namen als Aegon en Florius, meer geld willen steken in hypotheken. Dat toenemende aanbod leidt weer tot lagere tarieven.” Noorlag verwacht dat in 2017 wellicht een keerpunt komt omdat de stimulerende maatregelen van de ECB die de rentes drukken, dan aflopen, schrijft de Telegraaf.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.