Hypotheekrente begint aan tweede stijgingscurve

0

Deze week verhogen maar liefst 30 actieve geldverstrekkers hun hypotheektarieven, blijkt uit een overzicht van De Hypotheekshop. Sinds het laagterecord in september van vorig jaar is de hypotheekrente per saldo gemiddeld een tiende procentpunt gestegen.

Door de recente aankondigingen lijkt de tweede stijging in drie maanden te zijn ingezet, concludeert De Hypotheekshop. “Eerder liep de hypotheekrente al gedurende enkele weken in oktober/november op. Aanbieders volgen met de meest recente verhogingen de marktrente (overheidsleningen), die sinds half december aan het toenemen is. Dat is weer het gevolg van de gestegen inflatie en het voorsorteren door beleggers op de afbouw van de opkoopprogramma’s van de centrale banken Fed en ECB. De vraag voor de komende weken is nu hoe lang de renteverhogingen zullen aanhouden.”

Regiepartijen en banken

Waren het vorige week nog alleen regiepartijen en verzekeraars die hun tarieven verhoogden, deze week haken ook de (groot)banken aan: ING, Volksbank (SNS, BLG), Obvion, NIBC, Argenta, Rabobank. Er valt De Hypotheekshop nog iets op. Dat is dat geldverstrekkers de rente meer verhogen in de veiligere categorieën van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en die van relatief lage hypotheken in verhouding tot de prijs van het huis (zonder NHG, tot 60%/80% van de woningwaarde). Dat lijkt vreemd maar is toch goed verklaarbaar. Dat zijn immers de segmenten waar momenteel de meeste concurrentie plaats vindt (verhoging NHG-grens per 1 januari en de hausse aan oversluitingen) en die daarmee het scherpst waren geprijsd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.