Hypotheekproductie a.s.r. fors omhoog

0

Aan de hand van de verschillende marktscenario’s van het Centraal Planbureau heeft a.s.r. scenario’s doorgerekend over de impact van COVID-19 op de resultaten en kapitaalpositie. Op basis van de resultaten over het eerste halfjaar blijkt die impact op het operationeel resultaat tot nu toe beperkt.

Dat is volgens bestuursvoorzitter Jos Baeten echter geen reden om onvoorwaardelijk optimistisch te zijn. “Wat het uiteindelijke effect van COVID-19 op onze resultaten gaat zijn is op dit moment nog niet exact te overzien. Dit hangt onder meer af van hoe lang en in welke mate de COVID-19-crisis nog voortduurt en van een aantal onzekere externe factoren, zoals de ontwikkelingen op de financiële markten. Onze verwachting blijft dan ook dat we onze recordresultaten van 2019 niet zullen evenaren en dat ons operationeel resultaat meer rond het midden van het 2018 en 2019 niveau zal uitkomen.”

Het operationeel resultaat bedraagt over het eerste half jaar 446 miljoen euro en is ‘slechts’ 18 miljoen euro lager dan het record operationeel resultaat van a.s.r. in het eerste halfjaar 2019. De solvabiliteit is met 199% (Solvency II) ruim voldoende.

Hypotheken

Het beheerd vermogen voor derden is gestegen tot 21,2 miljard euro (31 december 2019: 20,7 miljard), met name gedreven door groei in het ASR Hypotheekfonds. Die groei werd gedeeltelijk tenietgedaan door outflows in andere fondsen. De hypotheekproductie bedraagt 2,3 miljard euro in de eerste helft van dit jaar, een stijging van 84% ten opzichte van de 1,3 miljard euro vorig jaar.

Leven en schade

a.s.r. zag de bruto geschreven premies in het segment Schade met 18,8% toenemen tot 2.128 miljoen euro. De organische groei van AOV en P&C Schade samen was 6,9% bij een doelstelling van 3-5% premiegroei. Het gunstige effect op de claims van P&C Schade kon de negatieve ontwikkeling van AOV compenseren. De bruto geschreven premies in het segment Leven stijgen met 18,8% tot 1.009 miljoen euro. De stijging weerspiegelt volgens a.s.r. de 42% groei in Pensioen DC (Werknemers Pensioen) en de bijdrage van Loyalis, die de daling in Pensioen DB meer dan goed maken. Leven individueel en Uitvaart presteerden redelijk stabiel.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten: “In het segment Leven is er slechts beperkte impact door lagere directe beleggingsinkomsten uit dividenden en verhuur, terwijl COVID-19 nauwelijks impact heeft gehad op het sterfteresultaat, waarbij in vergelijking met voorgaande jaren er sprake is van meer overlijdens aan het begin van de uitbraak, gecompenseerd door minder overlijdens richting het eind van het tweede kwartaal.”

Het eind vorig jaar opgestarte gezondheidsprogramma a.s.r. Vitality heeft inmiddels 16.000 betalende deelnemers, die ook tijdens de COVID-19 crisis actief zijn gebleven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.