Hypotheekportefeuille kleine bank groeit

0

Banken zijn nog altijd de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. Binnen die bancaire hypotheekmarkt is de concurrentie groter geworden. Het aandeel van de kleinere banken is de laatste jaren toegenomen, ten koste van het aandeel van de grote banken. Dit blijkt uit cijfers van DNB.

In het eerste kwartaal van dit jaar hadden Nederlandse huishoudens gezamenlijk een hypotheekschuld uitstaan van 715 miljard euro. Dat is 1% meer ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel niet-bancaire partijen zoals verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen de laatste jaren steeds actiever zijn geworden op de hypotheekmarkt, heeft de bankensector heeft nog altijd verreweg de meeste hypothecaire leningen aan huishoudens op de balans.

Als de hypotheken die banken naar andere partijen hebben verplaatst (zogenoemde securitisaties) worden opgeteld bij de hypotheken die op de bankbalans staan, dan wordt volgens DNB zo’n driekwart van de Nederlandse hypotheekschuld (527 miljard euro) verstrekt door de bankensector.

Inhaalslag kleine banken

Het aandeel van de kleinere banken (balans tussen 10-50 miljard euro) is de laatste jaren toegenomen, ten koste van het aandeel van de grote banken (balans meer dan 50 miljard euro). DNB schetst een aantal mogelijke oorzaken. “De kleinere banken die hun marktaandeel hebben zien toenemen zijn bestaande spelers die hun hypothekenportefeuille aanzienlijk hebben uitgebreid. In sommige gevallen betreft het ook banken die deel uitmaken van een groep inclusief een verzekeraar, waarbij de beslissing om als groep uit te breiden in hypotheken resulteert in meer hypotheken op de bankbalans van het concern.
Daarnaast zijn vanaf 2014 zijn de verschillen in de hypotheekrente tussen de grootbanken en de kleinere banken sterk teruggelopen. Op dit moment ligt de gemiddelde hypotheekrente in rekening gebracht door de kleinere banken zelfs zo’n zes basispunten onder die van de grootbanken. Als wordt gecorrigeerd voor veranderingen in de rentevaste periode van hypotheken – aangezien korte rentevaste perioden per definitie een lagere rente hebben – dan is het verschil van bijna 20 basispunten nog meer uitgesproken.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.